Op zoek naar de beste manieren om klantgegevens te verzamelen? Klantgegevens vormen een enorme bron van informatie om uw bedrijf te laten groeien. Het gaat hierbij niet alleen om adressenbestanden met contactgegevens, maar ook om hun voorkeuren, jaaromzet of hoeveelheid medewerkers. Door deze informatie zorgvuldig te analyseren, begrijpt u de wensen en gedragingen van uw doelgroep beter. Zo kunt u bijvoorbeeld een marketingstrategie opzetten die volledig aansluit op de wensen van uw potentiële klanten. U verbetert hierdoor de ervaring van de klant, waardoor zij eerder bereid zijn uw producten of diensten te kopen. DATA-collectief begrijpt als geen ander hoe belangrijk klantgegevens zijn. Daarom hebben wij de meest uitgebreide en actuele B2B-database van Nederland opgebouwd. Maak direct een account aan om de voordelen voor uw bedrijf te ontdekken. We zetten de 8 beste manieren om klantgegevens te verzamelen op een rij:

Klantgegevens verzamelen dankzij sociale media

Potentiële klanten in kaart brengen via de sociale media zijn een handige manier om klantgegevens te verzamelen. Vrijwel iedere ondernemer is actief op de sociale media, waardoor u ze hier gemakkelijk kunt benaderen. Door middel van interactieve content, zoals polls, live sessies of een quiz krijgt u bovendien nuttige informatie over uw klanten, zonder dat dit opdringerig overkomt. De klanten laten bij deze activiteiten bovendien niet alleen hun mening achter, maar geven ook inzicht in de voorkeuren die zij hebben. Zo kunt u de gedragsgegevens van uw klanten analyseren. Handig hierbij zijn zogenaamde ‘social listening’ apps, waarmee u een analyse kunt uitvoeren over uw bedrijf of merk. Heeft uw bedrijf daarnaast een app? Deze kunt u koppelen aan het Facebook account van de klant. U vraagt vervolgens om uitdrukkelijke toestemming van de klant tot bepaalde gegevens. Vervolgens kan deze informatie u inzicht geven over hoe uw klanten sociale media gebruiken. Zo kunt u profielen in uw doelgroep creëren.

 

Stimuleer het invoeren van e-mailadressen voor enquêtes

U wilt zoveel mogelijk informatie over uw potentiële klanten verzamelen, maar de contactgegevens vormen een mooie start. Stimuleer uw klanten dan ook om hun e-mailadres bij uw bedrijf achter te laten. Voorbeelden hiervan zijn bij het aanvragen van een offerte, het inschrijven van een nieuwsbrief of het downloaden van een e-book. U kunt ook een pop-up op uw website zetten met een aanbod voor een korting als ze hun e-mailadres achterlaten. Zodra u het e-mailadres in handen heeft, kunt u uw klanten vragen om een enquête in te vullen. Zo krijgt u gerichte feedback over uw diensten en producten, zodat u inzicht krijgt in waar uw klant naar op zoek is. Hoe gemakkelijker en toegankelijker het klantgegevens formulier is, des te beter de respons zal zijn. Enerzijds moeten klanten niet afhaken, dus houd het beknopt. Anderzijds wilt u volledige inzichten krijgen in uw klantenbestand. Zorg dus voor een evenwicht in het creëren van een enquêteformulier.

Bezoekers van uw website volgen met Google Analytics

Dagelijks komen er vele bezoekers op uw website om uw producten of diensten te bekijken. Met een tool als Google Analytics komt u precies te weten waar deze bezoekers vandaan komen en wat zij precies aanklikken op uw website. U ziet welke traject zij volgen op uw website en waar de aandachtspunten zijn. Zo kunt u uw website gebruiksvriendelijker maken, waardoor klanten eerder uw diensten of producten aanschaffen. Om deze klantgegevens bij te houden, heeft u toestemming nodig van de klant. Hiervoor gebruikt u een pop-up banner op uw homepage, zodat de klant uitdrukkelijk zijn of haar goedkeuring geeft.

Feedback opties op uw website

Niet alleen door middel van tools als Google Analytics volgt u het klanttraject. Ook kunt u de bezoekers van uw website zelf vragen om feedback achter te laten als zij een vraag of opmerking hebben. Voeg hiervoor een feedback knop toe aan uw website. Door middel van een simpele klik op de knop vragen klanten om extra informatie of laten ze hun feedback over uw producten of diensten achter. Ook kunt u een online helpdesk installeren, bijvoorbeeld door middel van een chatbot, die veelgestelde vragen beantwoordt. Zo helpt u uw klanten rechtstreeks en blijft u op de hoogte van de behoeften van uw klanten. Een andere methode om klanten op uw website te houden, is door een exit pop-up te installeren. Als de bezoeker uw website wilt verlaten, verschijnt er een pop-up met bijvoorbeeld een aanbieding. Deze pop-up combineert u eenvoudig met een optie om een e-mailadres in te voeren, bijvoorbeeld voor het aanmelden op een nieuwsbrief. Zodra de bezoeker zijn of haar e-mailadres achterlaat, ontvangt hij of zij per e-mail de gewenste aanbieding of korting.

Loyaliteitsprogramma’s en exclusieve voordelen

Een handige manier om klantgegevens te verzamelen is door exclusieve voordelen aan te bieden via een loyaliteitsprogramma. Klanten zijn vaak bereid om hun gegevens te delen in ruil voor voordelen als kortingen, puntenprogramma’s of speciale aanbiedingen. Terwijl de klant punten spaart met een aankoop, bouwt u uw klantendatabase op. Tegelijkertijd stimuleert u herhaalaankopen, waardoor dit een win-winsituatie is. Klanten voelen zich gewaardeerd, terwijl u uw marketingstrategie beter kunt afstemmen op de voorkeuren van uw doelgroep.

Gebruik uw CRM software om klantgegevens te beheren

Een handige manier om uw klantgegevens te beheren is door middel van Customer Relationship Management (CRM) software. Hiermee kunt u interacties met uw klanten opslaan, of het nu gaat om e-mails, aankoopgeschiedenis, telefoongesprekken of hun voorkeuren. Zo kunt u gerichte e-mailcampagnes opzetten of bijvoorbeeld persoonlijke aanbiedingen geven aan uw klanten. Aan de hand van de klantgegevens kunt u uw klanten bovendien in verschillende groepen opdelen op basis van gedeelde kenmerken. Dit wordt klantsegmentatie genoemd. Veelvoorkomende vormen van klantsegmentatie zijn:

  • Demografische segmentatie: Op basis van leeftijd, geslacht, inkomen, opleiding
  • Geografische segmentatie: Op basis van locatie, zoals land, regio of stad
  • Psychografische segmentatie: Gebaseerd op levensstijl, interesses en waarden van klanten
  • Gedragssegmentatie: Op basis van koopgedrag, loyaliteit, of de manier waarop klanten een product gebruiken

Zodra u over voldoende klantgegevens beschikt, kunt u uw klanten indelen in aparte doelgroepen. Vervolgens zet u voor ieder segment een gerichte marketingstrategie op. Dit zorgt voor marketingcampagnes die veel gerichter zijn, waardoor uw klanten zich gehoord voelen en tevreden zijn. Uw klanten blijven hierdoor ook loyaler aan uw bedrijf, wat leidt tot een langdurige band. Het is wel belangrijk dat u regelmatig de klantsegmentatie evalueert en waar nodig aanpast, omdat de markt en klantbehoeften voortdurend veranderen.

Offline manieren om klantgegevens te verzamelen

Alhoewel digitale manieren om klantgegevens te verzamelen gemakkelijker en tijdbesparender zijn, zijn offline methodes nog altijd populair. Wanneer u met uw bedrijf bijvoorbeeld een stand heeft op een evenement of beurs, is dit de perfecte manier om in contact te komen met potentiële klanten. Hier laat u bijvoorbeeld registratieformulieren invullen of wisselt u visitekaartjes uit. Of organiseer een interactieve workshop waarbij u nuttige klantgegevens van uw potentiële klanten verzamelt. Heeft u een fysieke winkel? Dan verzamelt u klantgegevens door middel van digitale kassabonnen, klanttevredenheidsonderzoeken of loyaliteitskaarten. Uiteraard kunt u ook telefonische enquêtes gebruiken om gegevens te ontvangen van uw klanten, als u dit maar op een klantvriendelijke manier doet.

Klantgegevens kopen bij DATA-collectief

Zoekt u een snelle en effectieve manier om klantgegevens te verzamelen? Maak dan gebruik van de database van DATA-collectief. Hierin vindt u de contactgegevens van miljoenen organisaties en contactpersonen in heel Nederland. In onze database selecteert u zelf gemakkelijk en snel de gewenste doelgroep. Met een collectief van 17.000 gebruikers, in combinatie met een gepassioneerd team dat de kwaliteit controleert, blijft de database volledig en actueel. Zo voert DATA-collectief iedere maand tussen de 450.000 tot 550.000 wijzigingen door. Aan de hand van criteria als branche, regio of bedrijfsgrootte stelt u zelf uw doelgroep samen. Daarna exporteert u uw selectie binnen een handomdraai naar uw CRM-systeem of Excel. Ook kunt u uiteraard uw potentiële klanten met ondersteuning van het CRM-systeem van DATA-collectie benaderen. Direct adressen kopen voor uw database marketing? Wij bieden u een effectief totaalpakket, zodat u over de gewenste data beschikt en goede leads ontvangt uit uw website. Maak een gratis account aan om uw doelgroepselectie te creëren via onze website om te zien welke voordelen DATA-collectief voor uw bedrijf heeft.

DATA-collectief

De meest actuele bedrijvendatabase van Nederland